Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za regulację procesów energetycznych
Wspierają układ nerwowy i odpornościowy, a także regulują pracę hormonów
Kompleks witamin z grupy B stanowi podstawę wielu procesów zachodzących w organizmie, wpływając jednocześnie na jego prawidłowe funkcjonowanie. Wszystkie witaminy z tej grupy są rozpuszczalne w wodzie, co skutkuje niemożnością magazynowania ich przez organizm ludzki, który wykorzystuje tylko taką ilość witamin, ile jest w danej chwili potrzebna.
Na obecną chwilę w bazie medycznej Pubmed znajduje się 11.273 publikacji naukowych o witaminach z grupy B: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=b-complex
JAKO WITAMINY Z GRUPY B-kompleks ROZUMIEMY M.IN:
B1 – tiamina, B2 – ryboflawina, B3 – niacyna / nikotynamid (niacynamid),
B4 – cholina, B5 – kwas pantotenowy, B6 – pirydoksyna,
B7 – biotyna, B9 – kwas foliowy, B12 – kobalamina.
WPŁYW WITAMIN Z GRUPY B NA ORGANIZM LUDZKI:
- Witamina B1 (tiamina) – wspomaga właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Bierze udział w procesie przemiany węglowodanów. Jest niezbędna do produkcji energii dla organizmu. Jest wiele badań pokazujących, że wit. B1 zwiększa sprawność umysłową oraz koncentrację, że wspomaga leczenie pacjentów z marskością wątroby, niezależnie od jej przyczyn (wirusowe zapalenie wątroby, alkohol, chemikalia) i w chorobach wątroby związanych z alkoholem.2 Wysokie dawki wit B1 (tiaminy) łagodzą objawy fibromialgii. 3Badania pokazują też, że benfotiamina (syntetyczna pochodna naturalnej witaminy B1, tiaminy) jest dobrym wyborem wyjściowo w leczeniu polineuropatii cukrzycowej.1Niedobory witaminy B1 przejawiają się niepełnym przyswajaniem węglowodanów, a także zwiększoną wrażliwością na ból.
- Witamina B2 (ryboflawina)– niezbędna w procesie gojenia się ran, a także ochrony skóry. Odpowiedzialna jest za utrzymanie prawidłowego pH organizmu i uzyskiwania energii z przemiany tłuszczów. Niedobory witaminy B2 mogą skutkować wysuszeniem skóry, powstawaniem pękających kącików ust, złym stanem włosów, skóry i paznokci, zmniejszeniem odporności, niedokrwistością, łuszczycą, a także nerwicą.
- Witamina B3 (PP, niacyna, nikotynamid) – redukuje poziom złego cholesterolu we krwi. Wspomaga organizm w procesach syntezy białek, tłuszczy i węglowodanów. Wpływa na pracę żołądka, oraz czynność wątroby. Witamina PP zapobiega, a także niweluje objawy migreny. Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Niedobory witaminy B3 mogą powodować krwawienia z dziąseł, choroby skóry, pogorszenie pamięci, bezsenność i osłabienie. Badanie populacyjne opublikowane w opublikowane w BMC Psychiatry pokazuje, że umiarkowane spożycie niacyny B3 było powiązane z niższym ryzykiem wystąpienia depresji. 9
- Witamina B4 (cholina) – pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia komórek, koordynuje komunikację między nimi i kontroluje różne funkcje organizmu, takie jak praca mięśni, układ oddechowy, funkcje mózgu i serca. Jej obecność jest szczególnie ważna w czasie ciąży, ponieważ wspomaga rozwój dziecka i zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka. Dodatkowo, cholina wspiera rozwój mózgu i układu nerwowego, co wpływa pozytywnie na zdolności poznawcze i ogólny rozwój dziecka. Ze względu na niższe stężenie estrogenów kobiety po menopauzie mają większe zapotrzebowanie dietetyczne na cholinę niż kobiety przed menopauzą. 6
- Witamina B5 – uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczy i węglowodanów, oraz w syntezie hormonów i cholesterolu. Odpowiada za zwiększenie odporności błon śluzowych, a także odgrywa istotną rolę w regeneracji komórek skóry. Odpowiedni poziom witaminy B5 niweluje uczucie zmęczenia i znużenia, wspierając utrzymanie odpowiedniego poziomu sprawności umysłowej. Niedobór kwasu pantotenowego przyczynia się do dolegliwości związanych ze skurczem i bólem mięśni, wypadaniem włosów, a także pękaniem kącików ust.
- Witamina B6 (piroksydyna) – jej głównym zadaniem jest wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny, przyswajaniu białek, a także produkcji lecytyny. Odpowiednia ilość pirydoksyny w organizmie wpływa na utrzymanie równowagi hormonalnej, a także zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego u kobiet. 5Niedobór witaminy B6 może wywołać choroby układu nerwowego oraz stany zapalne skóry, zaniki mięśni i drętwienie rąk. Badania pokazują, że spożycie witaminy B6 jest powiązane z ochroną przed stanem zapalnym, a zapotrzebowanie na nią zależy od intensywności stanu zapalnego. Wit B6 może działać ochronnie wobec rozwoju chorób autoimmunizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 1, Hashimoto, łuszczyca, zapalenia stawów (RZS, łuszczycowe zapalenie stawów), toczeń rumieniowaty, SM. 4
- Witamina B7 (biotyna)– odgrywa istotną rolę w przemianie materii ze względu na udział w syntezie i rozkładzie tłuszczów, aminokwasów i węglowodanów. Wpływa na stabilizację poziomu glukozy we krwi, a także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Biotyna odpowiada również za prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci. Niedobór witaminy B7 objawia się znużeniem, spadkiem apetytu, anemią, łysieniem, łuszczeniem się skóry, a także podwyższeniem cholesterolu we krwi. Wyniki badań sugerują, że dodanie biotyny do leczenia insuliną może pomóc w lepszej kontroli poziomu cukru we krwi oraz obniżyć poziom lipidów we krwi u osób z niewyrównaną cukrzycą typu 1. Biotyna, podawana jako dodatkowy środek wspomagający, wydaje się mieć korzystny wpływ na zarządzanie poziomem glukozy i lipidów we krwi u tych pacjentów. 7
- Witamina B9 (kwas foliowy) – reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Chroni układ pokarmowy przed pasożytami i zatruciami, a także zapobiega miażdżycy i depresji. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Niedobór witaminy B9 może wywołać niedokrwistość, depresję, przedwczesne siwienie i wypadanie włosów oraz upośledzenie płodu (w przypadku kobiet w ciąży). Badanie opublikowane w Journal of Psychopharmacology pokazuje, że kwas foliowy B9 i witamina B12 poprawiają wyniki leczenia depresji.8
- Witamina B12 (kobalamina) – wraz z kwasem foliowym uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek (działanie krwiotwórcze). Niedobór kobalaminy może prowadzić do uszkodzeń układu nerwowego, nadwrażliwości mięśni, anemii, miażdżycy, cukrzycy, a także zaburzeń funkcjonowania wątroby. Badanie opublikowane w Journal of Psychopharmacology pokazuje, że kwas foliowy B9 i witamina B12 poprawiają wyniki leczenia depresji.8
Źródła:
1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20069914/
Badanie kliniczne: Wpływ benfotiaminy (naturalnej witaminy B1) w terapii polineuropatii cukrzycowej
Wnioski: Uzyskane wyniki wykazały, że przeprowadzone leczenie spowodowało istotną poprawę subiektywną i obiektywną objawów chorobowych, co potwierdziło, że benfotiamina jest dobrym wyborem wyjściowym w leczeniu polineuropatii cukrzycowej
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11911339/
Niedobór tiaminy (wit B1) w wirusowym zapaleniu wątroby typu C i chorobach wątroby związanych z alkoholem
Wnioski: Podsumowując, pacjenci z marskością wątroby związaną z alkoholem lub wirusowym zapaleniem wątroby typu C (HCV) mają porównywalny niedobór tiaminy, podczas gdy żaden pacjent bez marskości wątroby nie miał niedoboru tiaminy, a upośledzona fosforylacja nie odpowiada za niedobór obserwowany w przypadku marskości wątroby. Sugerujemy, że tiamina powinna być podawana pacjentom z marskością wątroby niezależnie od jej przyczyny.
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3669831/
Studium przypadku: Wysokie dawki tiaminy (wit B1) łagodzą objawy fibromialgii
Wyniki: Doustna terapia tiaminą w dawce 600–1800 mg/dziennie doprowadziła do znacznego zmniejszenia uogólnionego bólu (CWP), zmęczenia i wszystkich innych objawów fibromialgii u wszystkich pacjentów w ciągu kilku dni.
4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19906811/
Spożycie witaminy B6 jest odwrotnie proporcjonalne do stanu zapalnego, a zapotrzebowanie na nią zależy od nasilenia stanu zapalnego
Wyniki: Wyższe spożycie witaminy B6 zostało powiązane z ochroną przed stanem zapalnym, a spożycie witaminy B6 związane z maksymalną ochroną przed niedoborami witaminy B6 było zwiększone w przypadku obecności stanu zapalnego w porównaniu z brakiem stanu zapalnego.
5 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19667235/
Witamina B6 w osoczu i ryzyko zawału mięśnia sercowego u kobiet
Wnioski: Stężenie fosforanu pirydoksalu w osoczu na czczo było odwrotnie powiązane z ryzykiem zawału mięśnia sercowego, co było częściowo niezależne od spożycia B6 w diecie. Oprócz spożycia witaminy B6 w diecie istnieją inne determinanty poziomu witaminy B6 w osoczu i czynniki te wymagają dalszych badań.
6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2954445/
Badanie: Zapotrzebowanie kobiet na cholinę (Wit B4) w diecie: wpływ estrogenów i zmienności genetycznej
Wnioski: Ze względu na niższe stężenie estrogenów kobiety po menopauzie mają większe zapotrzebowanie dietetyczne na cholinę niż kobiety przed menopauzą.
7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679599/
Badanie wpływu biotyny (Wit B7) na kontrolę glikemii i stężenie lipidów w osoczu u pacjentów z cukrzycą typu 1 w Kermanshah w Iranie (2008-2009)
Wnioski: Biotyna podawana jako dodatek do insulinoterapii może poprawić kontrolę glikemii, a także stężenie lipidów w surowicy u pacjentów z cukrzycą typu 1 bez żadnych skutków ubocznych.
8 https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0269881105048899
Badanie: Leczenie depresji: wpływ kwasu foliowego B9 i witaminy B12
Wnioski: W celu poprawy wyników leczenia depresji warto stosować suplementacyjne dawki zarówno kwasu foliowego B9, jak i witaminy B12.
9 https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-023-05188-8
Badanie: Spożycie niacyny B3 w diecie w związku z depresją u dorosłych: badanie populacyjne
Wnioski: W niniejszym badaniu umiarkowane spożycie niacyny B3 było powiązane z niższym ryzykiem wystąpienia depresji.