Otyłość – to nie tylko nieprawidłowe BMI, nadmierne kilogramy, ale przede wszystkim nieprawidłowości w wynikach badań. Wskaźniki, które regularnie należy kontrolować, to m.in. morfologia, lipidogram (cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy), próby wątrobowe, poziom cukru i insuliny.
Współwystępowanie przynajmniej trzech spośród pięciu niżej wymienionych wskaźników świadczy o występowaniu zespołu metabolicznego:
(1) podwyższony poziom cukru we krwi na czczo
(2) otyłość brzuszna
(3) podwyższony poziom trójglicerydów (>150 mg/dl)
(4) niski poziom cholesterolu HDL (<40 mg/dL)
(5) wysokie ciśnienie krwi >130/85 mm Hg
Zdiagnozowanie zespołu metabolicznego oznacza dla pacjentów m.in. podwyższone ryzyko cukrzycy, chorób układu krążenia i stanów patologicznych związanych z opornością na insulinę.
Zastosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania wpływa pozytywnie na wszystkie wymienione wyżej parametry.
Badania pokazują, że bardzo dobre wyniki daje ograniczenie węglowodanów w odżywianiu.
W porównaniu z dietą bogatą w węglowodany, a ubogą w tłuszcze – dieta niskowęglowodanowa / ketogeniczna wpływa bardzo znacząco na obniżenie podwyższonych parametrów takich jak: stężenie glukozy, insuliny czy trójglicerydów we krwi. Dodatkowo, aby zapewnić odpowiedni poziom cholesterolu HDL, czyli „dobrego” cholesterolu, warto spożywać zdrowe kwasy tłuszczowe (ich źródła to m.in. oliwa z oliwek, awokado, nasiona, orzechy, olej konopny, lniany, smalec, masło, olej kokosowy). Dlatego nie jest zaskakujące, że poziom HDL gwałtownie wzrasta podczas stosowania diety wysokotłuszczowej o obniżonej zawartości węglowodanów.
Dieta niskowęglowodanowa, ketogeniczna – to skuteczne narzędzia w walce z insulinoopornością, cukrzycą i otyłością, co potwierdzają liczne badania naukowe.
Przed rozpoczęciem protokołu diety niskowęglowodanowej / ketogenicznej warto skonsultować się ze specjalistą w celu uzyskania indywidualnych zaleceń dietetycznych i suplementacyjnych.