Kurkumina to naturalny związek chemiczny, zawarty w kłączu ostryżu długiego czyli kurkumy (Curcuma longa).
Jej właściwości już dawno odkryła medycyna Dalekiego Wschodu, a szczególnie Indii.
Działanie kurkuminy jest niesłychanie bogate: to przeciwutleniacz, ma właściwości przeciwzapalne (wspomaga leczenie m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów, zapaleń jelit itd) i przeciwinfekcyjnie, hamuje przebieg choroby Alzheimera, wspomaga pracę mózgu, wspiera wątrobę chroni ją przed czynnikami uszkadzającymi (toksyny, alkohol, leki) , obniża poziom cholesterolu, jest stosowana w prewencji zawałów serca.
Ostatnie lata pokazały również jej niebywały potencjał przeciwnowotworowy, szczególnie unikatowy jeśli chodzi o działanie przeciw komórkom macierzystym guza.
Jedną z bardziej istotnych kwestii jest konieczność podania kurkuminy w jak najlepiej wchłanialnej postaci. Przyswajalność z przewodu pokarmowego poprawia dołączenie piperyny (pieprzu) oraz tłuszczu, gdyż kurkumina jest substancją rozpuszczalną w tłuszczu (jak np. witamina D czy K). Jeszcze lepszą biodostępność wykazuje liposomalna forma kurkuminy.